logo holi-me vierkant

Vind jouw psycholoog

‘Vind een psycholoog die je kan helpen je leven weer op de rit te krijgen’, was één van de adviezen van mijn huisarts, Dr. van Veldhuizen. Dat viel nog niet mee want wat zijn er veel mensen psycholoog! En hoe vind ik diegene die mij kan helpen en die bij mij past?

Mijn (google)zoektocht begon met psychologen in mijn stad in een poging de zoekresultaten te minimaliseren. Maar daar kwam ik bedrogen uit, +10 pagina’s en het einde was nog lang niet in zicht.  Ik verfijnde mijn zoekresultaten door er ‘angst’ aan toe te voegen, maar ook hier +10 pagina’s. Dat was eigenlijk geen verrassing. Wat mij opviel is dat er veelvuldig geadverteerd wordt met ‘geen wachtlijst’ terwijl ik niet beter weet dan dat er een zorgelijke achterstand is in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Zie ook het artikel van de NZA (Nederlandse ZorgAutoriteit)

Is de ene GGZ-zorg de andere niet?

Ik stuurde een appje naar de NZA om te vragen hoe dat zit. Het antwoord dat ik kreeg van de voorlichter was interessant te noemen. Laten we het maar wijten aan het communiceren via de app in plaats van de telefoon. Ik laat het er niet bij zitten en bel CareDate. Daar krijg ik wel een duidelijk antwoord; ‘Caredate is een basis GGZ-aanbieder wij richten ons voornamelijk op kortdurende behandelingen. Bij zwaardere hulpvragen (specialistische GGZ), zoals bijvoorbeeld ernstige eetstoornissen, is de wachttijd inderdaad lang’. Duidelijk.

Holi-me Roadtrip, lunchbreak, vind een psycholoog, online therapie

Online zorg of toch liever ‘in Real Live’?

Online zorg is populair. Zeker nu we, dankzij de coronaperiode, hebben geleerd dat werken maar ook zorg zeker ook online mogelijk is. Uiteraard is het wel belangrijk dat je je er goed en veilig bij voelt, want het is toch iets anders dan elkaar live ontmoeten. Bij Real Live behandelingen komen andere zintuigen om de hoek kijken die positief kunnen bijdragen aan jouw helingsproces. Toch is fijn dat veel psychologen je nu verschillende mogelijkheden aanbieden. Prettig wanneer je gehoord wilt worden en niet in de gelegenheid bent om fysiek naar de locatie af te reizen. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft. Persoonlijk voel ik me het prettigst bij een combinatie, ‘blended care’ noemen ze dat.

Welke zorg heb ik nodig?

Dat ligt er dus aan hoe ernstig jouw situatie is. De huisarts zou een goede inschatting moeten kunnen maken. Ook een intake via een basis GGZ-aanbieder zou je kunnen helpen met de beoordeling van de ernst van je hulpvraag en, als nodig, een rol kunnen spelen in het adviseren van een (vervolg)traject. Heb je een dringende hulpvraag en kun je vooralsnog nergens terecht, dan zou je een gesprek kunnen aanvragen bij de praktijkondersteuner van je huisarts(POH-GGZ) of een hulplijn bellen zoals ‘de luisterlijn (www.deluisterlijn.nl, T: 0880767000) om de eerste spanning weg te nemen. Een vertrouwenspersoon op het werk of school zou dat wellicht ook kunnen.

Welke vormen van therapie worden er zoal aangeboden?

Er zijn veel therapieën die naar ‘Rome’ leiden. Hieronder alvast een greep uit wat er zoal aan soorten therapie aangeboden wordt door basis GGZ-aanbieders. Wat bij jou past, daar kom je gedurende deze Roadtrip zeker achter want al deze therapieën, en nog veel meer, komen aan bod.

\

ACT (Acceptatie en Commitment therapie)

ACT helpt je met het aanvaarden (accepteren) van jouw klachten. Het legt de focus op wat jij belangrijk vindt in het leven en leert je jouw energie te besteden aan dat doel.

\

Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Cognitieve Gedragstherapie helpt je bewust te worden welke impact angst, en jouw gedachte daarover, jouw dagelijkse leven beïnvloed. Het leert je jouw mechanisme in deze te herkennen en hoe hiermee om te gaan.

\

Inzichtgevende psychotherapie (PCB)

Deze vorm van therapie is gestoeld op het inzichtelijk krijgen van oude patronen (kindertijd) die je dagelijkse leven ernstig kunnen belemmeren.

\

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)

EMDR helpt je met het verwerkingsproces van een heftige gebeurtenis, angststoornissen en kan ook ingezet worden bij depressie. Over het algemeen is dit snelle methode maar dient wel correct ingezet te worden om effectief te zijn.

\

Emotionally Focused Therapy (EFT)

EFT maakt gebruik van meridiaanpunten in je lichaam. Door op deze punten met je vingers te kloppen terwijl je je focust op een probleem, wordt het zelfhelend van jouw lichaam gestimuleerd.

\

Schematherapie

Schematherapie helpt je hardnekkige (gedrags)patronen te herkennen en de invloed van deze patronen en/of gevoelens op jouw leven te erkennen en waar mogelijk aan te passen.

\

Interpersoonlijke psychotherapie (IPT)

Interpersoonlijke psychotherapie heeft tot doel depressieve gevoelens te verminderen. Het leert je om op een ander manier naar jouw interactie, en de impact die dit op je kan hebben, met andere personen te kijken.

\

Relatietherapie

Relatietherapie heeft tot doel de relatie met je partner te herstellen of, preventief, een eventuele breuk vóór te zijn wanneer er een (heftige) gebeurtenis heeft plaatsgevonden of plaats gaat vinden.

\

Oplossingsgerichte therapie

Oplossingsgerichte therapie stimuleert jouw vermogen om zelfstandig (en dat kan ook in samenwerking met anderen) het hoofd te bieden aan problemen die zich nu en/of in de toekomst voordoen. Het leert je op eigen benen te staan.

\

Familieopstellingen

Een familieopstelling helpt je om inzicht te krijgen in jouw familiesysteem waar alles met elkaar verbonden is. Hierdoor leer je bepaalde gedragspatronen beter begrijpen, en dat is stap 1 naar heling.

\

Mindfullness

Mindfullness helpt je met diverse oefeningen om het contact met jezelf en de realiteit te herstellen zodat je op een gezonde manier de toekomst aan kan gaan.

Hoe zit dat met vergoedingen?

Wanneer je hulp zoekt bij een particuliere zorgaanbieder, dan is het verstandig om te kijken of deze is aangesloten bij een beroepsvereniging waar jouw zorgverzekering een contract mee heeft. Dit is meestal makkelijk op de website van zowel de zorgaanbieder (psycholoog of masseur) als de zorgverzekering terug te vinden (zoek naar vergoeding). Kijk dan ook naar hoeveel (welk percentage) je zorgverzekeraar van de behandeling vergoedt. Vind je de informatie onduidelijk, altijd even bellen met je zorgverzekeraar!

Op de websites van de onderstaande zorgaanbieders staat vermeld dat de behandeling(en) wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wanneer deze de behandeling niet volledig vergoedt, dan nemen deze zorgaanbieders de extra kosten voor hun rekening. Hou in de gaten dat je jouw eigen risico wel eerst moet betalen! Uitzondering in dit lijstje is Psychned omdat je bij hen geen verwijzing nodig hebt. Ik heb geprobeerd de waarderingen erbij te zoeken zodat je een inschatting kunt maken maar uiteindelijk blijft het een persoonlijk proces met een persoonlijke ervaring.

Deze zorgaanbieders worden vergoed vanuit de basisverzekering ÉN vergoeden de extra kosten

Mindler

Deze relatief jonge organisatie maakt veel reclame maar heeft in Nederland, op moment van schrijven, nog niet zo heel veel voeten aan de grond. Maar dat zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van de zorg die zij aanbieden. Ze zijn ook in Engeland, Frankrijk en Zweden actief waar in Zweden zich de meeste psychologen hebben aangesloten. Bij Mindler kan je terecht wanneer de symptomen die bij jouw hulpvraag horen vallen onder de Basis GGZ (BGGZ). Dit houdt in dat de klachten licht tot mild zijn.

Website Mindler |Waardering op de Zorgkaartnederland 8.3 van de 33 waarderingen

Holi-Me Roadtrip, Lunchbreak Vind een psycholoog, logo caredate

Caredate

Caredate bestaat al wat langer en hebben ook wat meer psychologen onder hun paraplu (100 +). De behandelaars van Caredate worden ondersteund door een ervaren GZ-psycholoog die eindverantwoordelijk is voor jouw traject. Ook bij Caredate kan je terecht wanneer de symptomen die bij jouw hulpvraag horen, vallen onder de Basis GGZ (BGGZ).

Website Caredate | Waardering op Zorgkaartnederland  8.2 reviews 26

Deze zorgaanbieders worden vergoed vanuit de basisverzekering maar vergoeden NIET de extra kosten.

Holi-Me Roadtrip, Lunchbreak Vind een psycholoog, logo ggzonline

GGZonline

GGZonline richt zich op angststoornissen en depressie. Zij zijn een erkende GGZ-instelling en werken volledig online. Ze bieden zelfs online EMDR aan voor het verwerken van trauma, angststoornissen en als behandeling bij depressie.

Website GGZonline | waardering op dit moment niet kunnen vinden

Holi-Me Roadtrip, Lunchbreak Vind een psycholoog, logo ggzhulponline

GGZhulponline

GGZHulponline biedt intensieve hulp bij somberheid, trauma en verschillende angststoornissen die passen bij een gespecialiseerde GGZ. Ze vragen je wel om gemotiveerd te zijn om jouw klachten aan te pakken. Misschien dat dit e-book over angst en de vragen in het bijbehorende werkboek je daarbij kunnen helpen. De behandelingen vinden volledig online plaats en bestaan uit videogesprekken, trainingen en cursussen.

Website GGZhulponline | Beoordelingen zorgkaartnederland 9,4 (uit 10) reviews 18

Holi-Me Roadtrip, Lunchbreak Vind een psycholoog, logo stroomlijn

Stroomlijn

Onlinepsychologie, ook wel Stroomlijn, richt zich op twintigers en dertigers. Zij focussen zich op veelvoorkomende klachten onder deze doelgroep zoals diverse vormen van angst, stress, identiteitsvragen en onzekerheid. Behandelingen zijn zowel online of in Real Life mogelijk. Bij stroomlijn kan je ook diverse zelftesten doen.

Website Stroomlijn | Beoordelingen Zorgkaartnederland 9,5 (uit 10) – 10 waarderingen

Deze zorgaanbieder werkt NIET met een verwijsbrief.  De kosten zal je dan ook in de meeste gevallen volledig zelf moeten betalen, tenzij bijvoorbeeld jouw werkgever deze op zich neemt.

Holi-Me Roadtrip, Lunchbreak Vind een psycholoog, logo psychned

Psychned

De meer dan 300 psychologen bij Psychned hebben zich gespecialiseerd in burn-out, rouw en relatieproblematiek. Ook hier kan je een test afnemen, die Psychned het balanskompas noemt. Deze test is niet kosteloos maar je zou het kunnen zien als een soort APK voor je algehele welzijn.
Website Psychned | Waardering trustpilot 4.6 (van 5) reviews: +4.000

Hoe kan ik me aanmelden?

Over het algemeen werken bovenstaande zorgorganisaties allemaal met hetzelfde principe; je vraagt om een verwijzing van je huisarts, download de app (als deze aanwezig is), je neemt contact op met de psycholoog/behandelaar naar keuze, plant een kennismakingsgesprek, bespreekt je hulpvraag in een intake, kijkt of er een match is en maakt dan samen een behandelplan. Op de websites van deze zorgorganisaties staat precies hoe zij te werk gaan. Afhankelijk van de vorm en de behandelaar zijn er vaak ook online programma’s beschikbaar en online oefeningen. 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ook wanneer je belt voor een intakegesprek bij een psycholoog of andere behandelaar kan je voor jezelf al het e.e.a. op papier zetten zoals; wat is je hulpvraag? Wat is hiervan de oorzaak? Sinds wanneer heb je hier last van? Wat zijn je gedachten over dit probleem?  Wat voor een invloed heeft dit op jouw dagelijkse leven; emotioneel, gedrag, fysiek en sociaal? Dit voor jezelf inzichtelijk krijgen helpt jou maar ook de behandelaar zodat je samen een effectief behandeltraject kunt samenstellen.

TIP!

Het E-book over angst kan je een goed eind op weg helpen met het in kaart brengen van jouw probleem.

Boekomslag eBook holi-ME Angst

Samenvatting

  1. Behandelingen zijn dus zowel offline (in real live) als online mogelijk. Bedenk waar jij jezelf het prettigst bij voelt. Een combinatie, blended care, kan ook.
  2. Hoe jouw traject eruit gaat zien is afhankelijk van jouw hulpvraag.
  3. Weet de hoogte van jouw eigen risico op dit moment en wat je eventueel zou moeten bijbetalen tot het maximale bedrag van de eigen risico is bereikt.
  4. Check of de aanbieder een contract heeft met jouw zorgverzekering. Is er een contract dan wordt de zorg (deels) vergoed. Bel je zorgverzekering als het je niet duidelijk is. Geef de naam van de zorgaanbieder waar je interesse naar uitgaat door, zodat je dit samen met je zorgverzekeraar na kan kijken. Niets is zo vervelend om ineens een onverwachte rekening te krijgen.
  5. Nog een tip; noteer de naam van de persoon met wie je gesproken hebt en kort de uitkomst van het gesprek. Altijd handig om op terug te vallen.
  6. Relatietherapie, burn-out en rouwverwerking wordt over het algemeen niet vergoed omdat je hiervoor geen verwijzing nodig hebt. Wanneer het echter onderdeel is van een psychische stoornis wel.
  7. Vraag tijdens de intake altijd naar het kostenplaatje
  8. Bekijk de soort therapie die jouw interesse heeft en kijk of je een behandelaar kan vinden die daarbij past.
  9. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Nog even een paar voorbeeldvragen voor bij een intakegesprek

  1. Wat zijn de mogelijkheden voor [mijn hulpvraag].
  2. Mochten zij je niet verder helpen, vraag dan wie dat wel zou kunnen.
  3. Ik heb een voorkeur voor [soort therapie]. Is dat mogelijk?
  4. Ik heb een voorkeur voor; [online, niet online of een combinatie], past dat bij de behandeling die jullie voorstellen?
  5. Wordt de behandeling vergoed? En zo ja in welke mate (volledig of een percentage)?

Ik hoop dat ik je met deze e-inspiratie wat meer duidelijkheid en mogelijkheden heb gegeven om jouw hulpvraag een goede opvolging te geven. Het blijft lastig om een therapeut te vinden die bij je past, maar een goede voorbereiding zal er wel voor zorgen dat je de risico op een mismatch minimaliseert. Er zijn heel veel aanbieders te vinden dus kijk met gevoel maar gebruik ook je hersenen zodat je een goede en tevens praktische keuze kunt maken.

Pin It on Pinterest

Share This