Selecteer een pagina

Geluksvoorsprong!

Tijdens het opruimen van mijn mail, één van de nuttige bezigheden om rust te creëren in/voor mezelf en mijn omgeving, kwam ik een link tegen die leidde naar een TedX Talk van Shaw Achor.

Shaw Achor is een Amerikaanse auteur en spreker die bekend staat om zijn pleidooi voor positieve psychologie. Het filmpje ‘The happy secret to better work’ staat overigens nog steeds in de top van meest leuke TedTalks maar er zijn daar veel meer filmpjes van hem te vinden.

Eén van de dingen die bleef hangen is dat we overvoerd worden met negativiteit. Begin de dag met het nieuws en de toon is gezet. Naast dat je er niet blij van wordt heeft dit nog een ander effect; je brein gaat denken dat dit is hoe de wereld in elkaar steekt. En dat is, gelukkig, niet waar.

Wanneer je jezelf focust op de negatieve dingen in het leven, de werkdruk, stress, klachten etc., maken we onszelf, ede door de druk van buitenaf, wijs dat we succesvol moeten zijn om gelukkig te zijn. Maar het brein werkt andersom, zegt Achor.

Het is niet onze externe wereld die ons geluksniveau aangeeft, maar hoe je brein de wereld verwerkt. We kunnen onze werkelijkheid veranderen door onze formule voor geluk en succes te veranderen.

Een positief brein is 31% productiever dan wanneer het negatief, neutraal of gestrest is.

Hoe krijgen we dan een positief brein? Shaw Achor geeft de volgende tips:

1. Door elke dag drie nieuwe dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit zorgt ervoor dat je brein nieuw gedrag aanleert en leert zich in eerste instantie te richten op positieve zaken.
2. Het opschrijven van een positieve ervaring. Door het op te schrijven herbeleeft je de ervaring opnieuw
3. Oefening leert je brein dat je gedrag belangrijk is
4. Mediteren, we hebben onszelf aangeleerd om meerdere te doen, meditatie helpt je te focussen waarmee je bezig bent
5. Willekeurige daden van vriendelijkheid zijn bewuste daden. Wees vriendelijk voor jezelf en tegen anderen.

Mooie ontspannen dag!

Wil je ook mee op Roadtrip?

Holi-Me Roadtrip jeep

Pin It on Pinterest